Интернет или библиотеката

В търсене на източника на информация
Internet or library

Седейки у дома, сякаш всеки може да се докосне до неограничените знания, с които е залят интернет. Но, както е известно зад всеки безплатен обяд доста често се крият користни мисли, нека да помислим какви рискове крие „удобството“ да разполагаме по всяко време и без нужда от физическо усилие с безплатна информация?
Каква цена плащаме за нашия мързел и съпротивата да се разходим до библиотеката, и до колко е точна и обективна тази информация, която намираме в мрежата? Нека да споделя своя опит.

Преди време във връзка с едно журналистическо разследване ми се наложи да изуча определени знаци и символика, като по навик първо се разрових в интернет. По-късно споделих за своето изследване на един приятел, които се занимава с научни изследвания. Оплаках му се колко оскъдна и еднотипна е информацията, която търсех, независимо от методите за търсене, които използвах. Споделих му своето мнение за произхода на голяма част от информацията и как според мен само на този, на който не му е скимнало нещо в главата, само той не е изсипал своите знания в интернет. Той с удивление ме изслуша и ми препоръча да посетя библиотеката. Да ви призная честно аз се отнесох доста скептично към неговия съвет, та за мен интернет е същински Клондайк на информация и идеи. Там има всичко!
Не ми е лесно да си призная, но това се оказа мое доста погрешно разбиране, и чак сега виждам как това разбиране е заседнало в главите на множеството журналисти. Очевидно това е и причината поради, която ние всички получаваме еднотипна и в масата от случаите доста изкривена информация от всички средства за масова информация в днешно време! Само до преди двадесет години до масовата поява на интернет нещата са били доста по иначе.
Приемайки съвета аз се запътих към Националната библиотека.
Добродушния персонал на библиотеката радушно отговаряше на всеки един мой въпрос. Къде ти интернет и честата невъзможност да открия това, което ми е нужно! Ето го – живото общуване между хората. Ето го – грамотния подход към работата, енциклопедията на истинското знание!!! Служителите в библиотеката притежаваха уникални знания, техните умения да помнят дори и най-малките подробности за всяка книга направо ме смаяха. Оказа се, че тази жива тъсачка – човешкия ум е доста по съвършена от десет интернета взети заедно. Получавайки такава помощ аз веднага открих всичко, което търсех и всички статии, които писах от този момент на татък, бяха подплатени със солидните пластове от знания, които тихо подремват на рафтовете в библиотеките :) Нещо повече, работейки с книги в областта на историята, започнах да намирам сериозни неточности и подмени на същата тази информация в интернет.

Internet or library

Така, че драги читатели, в наше време ние все още имаме уникалния шанс да достигаме свободно до уникална информация, която няма да намерите в нито един интернет сайт. Не го изпускайте, вратите на всички библиотеки са отворени за вас при това безплатно!

Нека да поразсъждаваме в какво се крие проблема от липсата на качествена информация в мрежата днешно време? Първо, в това, че всички книги намиращи се в библиотеките е нужно да се дигитализират, а това в днешно време почти никой не прави. Това е доста пипкава и отговорна работа. Второ, запазването на смисловата цялостност на информацията в книгите. Всеки разбира, че цифровизирането на една книга е доста отговорна работа и изисква широк кръг от познания. Ако с тази задача се захване недобросъвестен човек, то смисъла неминуемо ще се изкриви, да не говорим, че ще се появят хора жадуващи да коригират информацията според своите разбирания. Внасяйки дори и най-леки промени в написаното е възможно да се подмени същността на казаното и по такъв начин да се въздейства на читателя в една или друга посока. По рано, когато основния информационен носител е била книгата такива подмени е било по-трудно да се извършват, всеки един такъв опит е можело да бъде засечен дори и с невъоръжено око. В мрежата тези изменения са доста по трудно забележими поради ред причини, и само хора със сериозен интелектуален багаж са в състояние да забележат подмените.
Също така ме безпокои проблема с устойчивата работа на интернет и неговите сървъри. Без електричество връзката ни с тази информация ще изчезне. И тогава всяка информация на електронен носител ще е безполезна. В това отношение книгата е неоспоримо по-надежден източник на информация.
Разбира се, интернет се явява изключително достижение на нашата цивилизация, но как се представят всички знания на хората посредством мрежата зависи от това в чии ръце се намира контрола на нея. Затова е толкова важно, всеки човек да черпи информацията, която му е нужна не само от интернет, но и от книгите, да се стреми към истинското познание, да развиват положителните си качества и тогава това изключително човешко достижение ще се превърне в един доста по сигурен източник на знания.

Днес наричат библиотеките „Интелектуални центрове“. Това в действителност е правилното название на тези места, където хората повишават своето интелектуално ниво докосвайки се до източника на информацията. И най-важното е, че това книжно богатство не се намира само в Националната библиотека, но и в областните и селските библиотеки. Не е за подценяване и атмосферата, която цари в една библиотека, атмосфера, която ни потапя в един невероятен свят, който няма как да почувствате седейки пред компютъра.

Е приятели, нека използваме света на Книгите докато имаме тази възможност!

Източник:www.vecherka.in.ua

1 Comment


  1. Ivo
    мар 22, 2014

    Съгласен съм с написаното относно библиотките, но за жалост искам да кажа, че те са първите жертви във войната срещу свободната и неповлияна мисъл на хората. Войната срещу свободата не е само физическа. Ако ти прави впечетление, първото което разрушава американската войска на територията на държавата която окупира са библиотеките и музеите. Някога питал ли си се…Защо?
    Това никак не е случайно!
    Световният “господар” иска да заличи и манипулира реалната история на човечеството и да я замени с угодна на империята. Най-силното оръжие в тази насока, което има и използва без никави скрупули, това е интернет. Информация без автори или от измислени такива извършват перфектно своето предназначение. Зомбирано и ниско интелигентно хомогенно световно общество, управлявано от своите господари. Преди време, наричаха тези теории- конспиративни. За жалост времето показва точно обратното. Вече никой от тях не крие реалните си планове. Кому са нужни хора които не са жадни за кръв и отмъщение? Хора които не могат да бъдат хвърлени в битка, като пъшечно месо, развявайки кървавият флаг на фамилията на своите господари. Та тогава няма да има и господари!