Защо спорта премахва стреса

Доказано е че спорта премахва стреса, медитативните практики също, а двете заедно просто… Нека всеки от нас сам да открие.
More sport, less stress

Проведеното наблюдение над подрастващите от Канадските учени изяснило защо спорта премахва стреса и депресията. Оказало се, че юношите, които редовно се занимават със спорт, лесно, и доста по-спокойно преживяват сложни или стресови ситуации, за разлика от техните връстници не отделящи никакво време за спорт.
Много е важно спорта, който детето избира да му харесва, да му бъде по душа – това е ключов момент, подчертават учените. Не трябва заниманията да носят принудителен характер. Това е също като принципа на «мекото излизане» в айкидото, тоест преживяване на чувство на единство със треньора и партньорите, постоянното усъвършенстване във конкретното направление придава спокойствие на характера, създава благоприятни условия за развитието на най-хубавите човешки качества и в същото време прочиства съзнанието от всичко лошо. Много важен момент в изследването заема факта, че за достижението на доброто разположение на духа се активира хормона серотонин, който се създава по време на спортното занимание.

Бихме могли да наречем спорта един вид медитация, понеже той отвлича нашите мисли и създава чувството на покой в съзнанието. Много силен ефект се получава когато комбинираме спорта със допълнителни медитативни практики, това придава изключителна устойчивост на личността и дава нужното спокойствие във всяка ситуация. За това какво е спорта, какви универсални медитативни практики могат да се използват, техните истински ползи за личността и как влияят на човек, подробно е написано в книгата «Сeнсeй I» на Анастасия Нових. Предлагам цитат от нея:

„…Какво се случва благодарение ежедневните занятия на тази практика? Най-напред, човек постоянно контролира своите мисли, учи се да се съсредоточава на доброто. Затова той автоматично не може да желае на никого зло или да бъде зъл. Тази практика е ежедневна, ежесекундна. И това е за цял живот. Това е своеобразен метод за отвличане на мислите, понеже с лошите мисли не трябва да се борим насилствено. Хубост на сила не става. Затова е толкова важно човек да се отвлича. Идва негативна мисъл, нежелателна и човек се съсредоточава над своето лотосово цвете и започва да му отдава своята Любов, тоест волево забравяйки за всичко лошо. Или просто превключва своето съзнание на нещо позитивно. Но лотосовия цвят той чувства постоянно, било то: лягайки да спи, събуждайки се от сън, нощем, денем; с каквото и да се занимава – учене, работа, спорт и т.н. Човек чувства как Любовта извира от вътре, как вибрациите и се разливат в гърди му и по цялото тяло. Как този цвят започва да го стопля от вътре, при това със особена топлина, божествената топлина на Любовта. И колкото повече я отдава, то толкова по-силно тя се заражда във него. Постоянно излъчвайки в това чувство, човек започва да гледа на хората от позицията на Любовта. Също така, което е много важно, започва да се настройва на честотата на доброто.“

За духовната практика “Лотосов Цвят” можете да научите повече тук: Лотосов Цвят