Смисълът на живота

Смисъла на живота, най-голямата загадка
meaning of life

За това, в какво се състои смисъла на човешкия живот 10 000 години назад са знаели всички деца на възраст 12 години. А към 30 години, половината от хората са го достигали.

Някои вярват, че смисъла на техния живот са децата. Други твърдят, че смисъла на живота е в самия живот или че главното е да изпълним своята мисия (делото на своя живот).
Но всичко това е заблуда. Като за начало нека си отговорим на въпроса защо смисъла на живота не е в децата, нито в щастието, в изобилието, любовта между мъжа и жената, пътешествията по света, притежанието на лъскаво жилище, не е във властта или мисията в живота ни.

1. Децата като смисъл на живота – ако това бе така, тогава у хората, които нямат деца живота не би имал смисъл.

2. Изобилието – тогава всички богати щяха да знаят в какво се крие смисъла на живота, но това не е така. Спомнете си какво казал Александър Македонски, след като завоювал света и заплакал.

3. Любовта между мъжа и жената – учените са доказали, че този вид отношения между мъжа и жената са плод на химически реакции. Мозъкът секретира вещества стимулиращи центъра за удоволствие, като активира и създава илюзията за хармония и щастие, но колко трае това щастие?

4. Щастието – в разбирането на повечето хора щастието е хармония в материални живот, а може ли да има хармония сред материята?

5. Мисията на живота ни – представете си, че сте изпълнили мисията си, и сега какво, ще търсим нов смисъл на живота си?

6. Жилище и кола – след като се сдобием с тях ще се появят желания за тяхното подобряване, а после и замяната им с по-добри. И така до безкрай…

Оказва се, че всичко временно (материално) не може да бъде смисъл на живота ни – тялото умира, парите свършват, вещите се износват, всичко е скоротечно и смъртно. Огледайте се – на колко години сте? Бързо ли минаха? Попитайте за това някой възрастен какво ще каже.
Хората 10 000 години назад са знаели защо живеят и са оставили тези знания в наскалните рисунки, знаците и артефактите открити от археолозите. Както се казва, който търси, той намира.
Всичко е много просто: Човек е изграден от духовна съставна част и материална. Към духовната се отнася душата и личността. Към материалната се отнасят тялото, умът, съзнанието и от части личността (зависи от нейния избор, ако е към материалния начин на живот то тя се превръща в материя)
Човека смята, че той е неговите мисли, тяло, съзнание и предполага чисто теоретично, че притежава душа.
В дадената статия няма да разглеждаме защо ние не се явяваме нито, тялото, мислите или съзнанието ни, но това е лесно за доказване, достатъчно е да се замислим за това и да си зададем въпроса – кой в мен мисли, защо в моята глава има толкова много най-разнообразни мисли, откъде се вземат и т.н. Накрая си заповядайте да не мислите. Получи ли се? Не? Защо?
Личността винаги прави избор, всяка секунда – на които мисли отдаде своето предпочитание, в тази посока ще се сформира съдбата и. Между личността и душата има пряка връзка, наречена сребърна нишка, която човек (личността) може да почувства изпитвайки чувство на покой, искрена вътрешна радост, хармония, по високо осъзнаване, но за съжаление заради преобладаващите в главата ни множество мисли и допълнително информацията, която ни залива (СМИ, интернет, др.) ние много рядко ги усещаме.

И така.

СМИСЪЛЪТ НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ – е във възможността на личността да се слее с душата!

Някои го наричат нирвана, други просветление. Тогава се ражда ново БЕЗСМЪРТНО същество. Това е единствения смисъл на абсолютно всеки човек!
Не смятате така? А кой във вас не смята? Мозъка ви говори, че това не е вярно? А вие своя мозък ли сте? Откажете се да разберете това с помощта на мислите, те ще ви залеят и удавят. Можете да разберете това само чрез своите дълбочинни чувства (които сигурно сте изпитвали през живота си), само те ще кажат истината всичко друго е илюзия.
Пътят на личността към душата започва от контрола над мислите и даване на ясна сметка кой сте вие, т.е. разграничаване от тялото и съзнанието и отъждествяването с личността.

Ако темата ви вълнува и наистина чувствате, че тук има зрънца истина, горещо ви препоръчваме книгата «АллатРа». Там се крие отговора на този и много други фундаментални въпроси.


Източник: интернет